Díszek, csüngők, szalonok 🎀

Ezen a télen lesz karácsonyfám, mert
bosszant, hogy tavaly se írtam magamnak.
Lesznek majd díszek, csüngők, szalonok

s azt hiszem, illatok is akadnak

itt ebben a tollban, mert illatokat
eddig – én tudom jól – sohasem hintett
s hát úgy gondolom, mik nem voltak még,
azt megírom csak egyszerre mindet.

Írok ajándékokat, hisz kellenek.
A szalagokon bilétákat hagyok
s rájuk rajzolom e két szót is, hogy
azok: örökre felbontatlanok.

S mint egy kiscsillagot a kacatosból,
előkotorlak a lelkemből téged
s fölraklak oda a fa csúcsára,
hová rajtam kívül más nem érhet.

Budai Zolka: Írok karácsonyfát

Novemberben, mint sok más kreatív kuckóban, otthonban is, beköszönt az adventi készülődés. Idén egy picit könnyebben vágok neki, mint az elmúlt évben, bár a még mindig aktív és egyre aktívabb egészségügyi járványhelyzet, nem sok bizakodásra ad okot, a békét és nyugalmat megint magunkban kell elsősorban keresni majd.

Nyugodtan kijelenthető, hogy az egész ünnep megkoronázása a karácsonyfa díszítése. Manapság már annyi félét díszíthetünk, lehet gyökeres, mű, élőfenyő, de ebbe nem is szeretnék nagyon belemenni.

Mindenki, saját ízlése szerint alakítja ezeket a dolgokat. A rákerülő díszek teszik az ünnepet még szebbé, meghitté, minden korban azzal díszítettek ami volt, az üveggyártás megjelenésével, új alapokra helyezték ezt is, az előző generációk által használt, azóta is gondosan őrzött, gyűjtött kincsek szeretete, a nosztalgia a régi-retro dolgok iránt, ma még erősebb mint valaha volt, mai műanyag világunkban, szükség van ezekre a biztos pontokra. Talán azért is, mert akkor még volt stílusa a tárgyaknak, embereknek, nem a kommersz volt a menő.

Gyerekorom tipikus díszei közé tartozott, a piros pettyes gomba, mely vagy égőként égett vagy gömbként volt használatos, mint megannyi szocialista háztartásban akkor. Tudatosan sosem készítettem még karácsonyfa díszeket, legalábbis gyerekkorom óta nem, arra a papírból készült girlandra és egyéb díszekre, a velem egykorúak is még biztosan emlékeznek.

Gombák iránti rajongásom itt alapozódhatott meg, azóta rengeteget horgoltam a képen két félét használtam. Gombás posztjaimat és az érdeklődésem kicsit szomorúbb apropóját, itt olvashatjátok. Nem mellesleg a kisebb gomba mintája is, ebben a bejegyzésben található.

Kötött és minden egyéb verziót pedig itt leltek.

Ez a csodás kis piros gomba Julia Zublenko mintája, orosz, aki nem boldogul a számokkal, meg az orosz nyelvvel, a Kreatív ünnepnapokban megtalálja, nagyon könnyű minta és gondolom nem nehéz elképzelni a karácsonyfán majd. További gombamintákért, nézzetek be a Pinterest albumomba, nem fogjátok megbánni, ezt a témát, 99%-ig kipipáltam egy életre.

Ezek, a minden évszakra kiváló virágok, ebből a könyvből származnak, Hooked, gyakorlott horgolók kép alapján is elkészítik, azt hiszem. Mindenesetre, ezzel a színvilággal igazi karácsonyt varázsol, bárhová is tesszük vagy kerül majd.

Aki már olvasott korábban tudhatja, hogy nagy szerelmese vagyok a skandináv lakberendezésnek, sajnos Bécsben érhető el legközelebb egyik kedvenc dán márkám üzlete, a Sostrene Grene, ha kíváncsiak vagyok milyen ez a márka, kattintsatok ide a bejegyzésért, enyhén szólva megéri.

Cserébe a kép alatti linken megtalálható ez a kötött házikós karácsonyfadísz, sok egyéb csináld magad projekttel együtt.

Sostrene Grene

Viszont, a márka, ami már nálunk is elérhető, az a Maileg, és a szuper sikkes, aranyos, stílusos, gyönyörűséges fém karácsonyfa díszei. Én azon kívül, hogy a fára is fel fogom tenni, szánok nekik még egy szerepet, de ezt még fedje jótékony homály.

Skandi Trend webshopjának kínálatában találjátok meg ezeket az apróságokat, jó pár egyéb formával kiegészülve. Bambi-őzike rajongók, hóember vagy hintaló kedvelők, pixik, katonák, korcsolya vagy csillag, egyenként vagy szettben. Csapjatok le rájuk, addig amíg a készlet tart. Hírleveles feliratkozással, kedvezmény is jár, ingyenes szállítás pedig 20.000 forint felett.

Mondanom sem kell, hogy örök darab mind. Nekem már hintaló nélkül, nincs karácsony.

Nem csak karácsonyra vethetők ám be, nálunk a nappali dísze ez a kismadár mert mindegyik végén van egy roppant praktikus kis akasztó, így egy kis szög, és már ott is lóg a falon. Mindig a boldogság kék madara jut róla eszembe, mert a másik szárnya kék. Nincs két egyforma.

Ez a dob is szuper praktikus.

Szettben is magával ragadó. Akinek pedig ez a szín már uncsi, van belőle egy fekete-fehér verzió is mely elegáns és ünnepi egyben.

Készülhet belőle adventi dekoráció is:

Pfefferminzgruen

Hóember, igazi gyönyörűség.

Ha pedig hóember:

A napokban jelent meg Kristina oldalán, ez a téli hógolyó, ezzel párhuzamosan a mintát is elérhetővé tette, itt találjátok. Ha mégsem ő lenne a befutó egy nagyon vidám, színes bejegyzés született már ebben a témakörben, kattintsatok ide érte.

tsvikevich.kristina

A Ricorumi oldalán pedig már évek óta ingyenes mintákkal lehet az adventi, karácsonyi repertoárt bővíteni, minden pénteken 9 héten át, vigyázat, a 9 hét lejártával a minták is eltűnnek, addig le kell tölteni őket, angol és német nyelven.

Little Bichons

Meghitt adventi készülődést kívánok Nektek!

Ha tetszett a bejegyzés és van kedvetek, legyetek tagjai a Facebook oldalamnak ill. csoportomnak, Kreatív Ünnepnapok néven fut, ünnepek közeledtével, sok jó ötlettel várok mindenkit. Az Instagram oldalam itt követhetitek.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s