Hygge, Dánia, s egy nagy szerelem..

A skandináv dekoráció iránti rajongásom, szorosan összefügg, az elmúlt, idegenben töltött 6 évvel. Igazi önismereti túra volt, a szó minden értelmében. Minden amit megismertem gazdagabbá, színesebbé tette az életem, annak ellenére, hogy mind a skandináv, mind a német vagy osztrák kultúra, nagyon letisztult, nem szeretik a bonyolult, színes, agyondíszített dolgokat. Szeretik viszont az egyszerűt, természeteset, kifinomultat. Nagyon sok német blogba, dekorációs üzletbe futottam bele, az évek során. Ezért előjáróban hozzátenném, ez nem egy szponzorált bejegyzés, hanem az én személyes véleményem és élményeim összerendezve.

20181124_101323

Az egyik legutolsó találkozásom Dániával, a Søstrene Grene dán bolt volt, mit mondhatnék, egyszerűen fantasztikus! Ez egy hasonló kreatív bolt, melyhez talán a Flying Tiger hasonlítható, vagy a Butlers, de igazából, egyik sem ér, a közelébe sem. Egy dán házaspár alapította, még 1973-ban. A link alatt elolvasható történetük, szerettek volna egy olyan boltot létrehozni, ahol kreatív emberek nagyon jól érzik magukat, ahol a zene, egy történet és látvány megjelenhet egy koncepcióban. Az évek során a praktikum, kreativitás, rendezettség, egy testvérpár “megszületését” eredményezte, Clara és Anna a két alkotó páros, akik megjelenítik a hagyományt, az alkotás örömét és ezt meg is osztják mindenkivel. Kreatív oldalunkon, az évszaknak megfelelő dekorációt találhattok. Nagyon sokat merítek én is belőlük, sajnos webshop híján, a legközelebbi üzlet, még hozzá 2 Bécsben található, ott jártam nem rég, és ezekkel a dolgokkal lettem gazdagabb.

Ez a két mécsestartó, levett a lábamról. Egyébként is most szomjazom a fényre, ezért sem volt kérdés, hogy nem maradhattak ott. Az angyalka (600 Ft) a kis aranyszínű szárnyaival, igazi tünemény. De a vintage jellegű képeslap (220 Ft), szalvéta, gyertya mind-mind a bevásárlókosaramban landolt. Ahogy látjátok, az árak barátiak, vannak persze drágább dolgok is, de ár-érték arány nagyon jó. Karácsonyi díszek, csomagolók, gyerekjátékok, lakberendezési cikkek, dán specialitások széles választékát találjátok meg itt.

20181124_102717.jpg

Ma már sajnálom, hogy nem vettem 4 angyalkát, adventi koszorú alapnak is megfelelt volna, na legközelebb.

20181124_103122

Az egyik üzlet (mindkettő, és város széle) egyébként, egy bevásárlóközpontban van, a Belvárosból, a Stephansplatzról metróval elérhető, 2 jegy oda vissza, fél óra kényelmes utazás. Aki a Bécsi Adventi Vásárba készülődik, teljesen őszintén, jobban jár ezzel, mint a vásári forgataggal. Szigorúan, kreatív szemszögből.

És akkor a hygge. Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már róla, nekem ez a könyv nyitotta fel a szemem, és alapozta meg érdeklődésem, a kényelem művészete iránt. Bár az alapot, a Jackpot dán ruha üzlet fektette le, vannak olyan ruháim, amik több mint 10 évesek, kiváló design, anyag, minőség. Sajnos pár éve már Magyarországon nem kapható. Szóval, vissza a hyggehez, a könyv írója a Boldogságot Kutató Intézet vezetője, -írt egy könyvet a boldogságról is,- gondoljatok karácsonyra, nagyon jó olvasmány!! Maga a könyv fedele is harmóniát áraszt, hát még ami benne van. Megtudhatjuk, miért fontos a gyertya a dánoknak, a fa milyen szerepet játszik a lakberendezésben, hogyan ette bele magát a ‘hygge’ mindenbe, szó szerint, és miért ők a legboldogabb nemzet a világon? A kulturális, földrajzi szakadék a két ország között nem lehetne nagyobb, de nagyon szórakoztató, tanulságos, látni, olvasni, hogyan élik meg a boldogságot, az életet emberek máshol. Annyi mindent írnék még, de inkább olvassátok el a könyveket, igazi ajándék!

Ami pedig az ajándékokat illeti, 3 tipp, a szeretet jegyében!

Nógrádi lányként, az Öreg néne Őzikéjén nőttem fel, de karácsonykor Kippkopp karácsonya volt az alap. Nagyon várom, kicsiny unokahúgom reakcióját, akivel az ősszel, még gesztenyét gyűjtögettünk. Ma pedig, már ő tanít engem sokmindenre.

681912_5

Kicsit felnőttesebb ajándék lehet, ez a rendezvény és mindaz, amivel gazdagabb lehettek utána, ha meglátogatjátok. Én nem szeretek berendezni lakást más helyett, mindenki ízlése egyedi, nem veszek se macskát, se bohóc kerámiát senkinek, mert a kukában landol, elég gyorsan. Viszont régiséget, igen is veszek, annak, aki kedveli, például magamnak. Ez a Restaurámás festmény megfogott.

44288436_692444001154635_2480831530314760192_n

Náluk fedeztem fel, ezeket a decemberben, szombatonként megrendezendő vásárokat.

45510365_701760713556297_3187507221357395968_n

Végül pedig, Tér-Lélek-Tan. 3 szó, ami igen fontos lett az életemben, a tér ami folyamatosan változik, lélek ami bennem él és nem hagy nyugodni, és a tan amit, még el kell sajátítani. Ha kíváncsiak vagytok, hogy függ ez össze a lakberendezéssel, Trom Kata könyve a megoldás.

“Egyszer meghívtak teázni. Ott, a vadszőlővel befuttatott öreg házban, egy mindössze ötven négyzetméteres kis lakásban átéltem a tér-lélek-tan csodáját. Egy kék kredenc, egy pöttyös bögre, száriba burkolt fal, méteres pipacsok. Harmónia és játékosság, meghökkentő ötletek és tudatos választás. Igen, Trom Kata lakásában teáztunk, ahol azonnal otthon éreztem magam, ahonnan nehezen tudtam elszakadni. És most már, a könyve olvastán, azt is tudom, miért. Kötelező olvasmánynak ajánlanám életkortól függetlenül minden önmagára és a világra kíváncsi embernek.”
Schäffer Erzsébet

4211485_5.jpg

Végezetül pedig, néhány szóval megköszönném a figyelmet, több mint 3 ezer ember követi a Facebook oldalam, amire sohasem gondoltam, hogy valóra válik, kedvtelésből írom ezt a blogot, és remélem a következő évre is megtiszteltek, és követtek minden fórumon.

Ha van kedvetek, legyetek tagjai a Facebook oldalamnak ill. csoportomnak, Kreatív Ünnepnapok néven fut, és nem csak karácsony közeledtével, de sok jó ötlettel várok mindenkit.

Rendhagyó adventik:

Ein ganz besonderer Adventskranz für Kinder

Karácsonyi faluk.

Szeretetben, békességben, örömökben, nevetésben, mézeskalács illatban teli ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!

49198db1c77bc5474669665d8269afdc
Søstrene Grene

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s