Nyári emlék 2017

A tavalyi  nyári emlékem a Herendi Porcelániumba való látogatásunk volt, melyet összekötöttem, egy csináld magad poszttal. Ez alkalommal, a festmények és az utazás iránti szeretetem, lesz a középpontban.

20170814_141251

Amikor tavaly először láttam, egy rövid filmajánlót Loving Vincent címmel, még nem tudtam, hogy olyan szerencsés leszek, hogy ellátogathatunk, az amszterdami Van Gogh Múzeumba.

A filmről annyit kell tudni, hogy az első festett animációs film, amelynek képkockáit több mint 100 képzőművész festette, a története pedig Van Gogh utolsó napjait rekonstruálja. A filmet először színészekkel játszották el, akiket tulajdonképpen aztán megfestettek. Engem az előzetese teljesen felcsigázott, és nagyon vártam a személyes találkozást a várossal Amszterdammal és a múzeummal.

A város fantasztikus, teljesen más mint bármelyik, amelyben eddig jártam. Olyan atmoszférája van, amit nagyon nehéz szavakba önteni. A csatornák, az építészet, a kerékpárosok tömkelege, a virágok, a színek forgataga. Minden él és mozog ebben a városban, rengeteg a fiatal és a turista. Mindenki jókedvű, vidám, mosolyog, mintha semmi gondja nem lenne, ennek lehet némi köze, a levegőben terjengő zöld növény illatának:). Az idő is végig kegyes volt hozzánk, egy kis esőt leszámítva, kiváló kirándulóidőnk volt.

20170814_141318-EFFECTS
DSC_0308

A múzeumról, Amszterdam szívében a Múzeumi Negyedben található, mivel bent, csak nagyon korlátozottan lehetett fotózni, ezért nem is igazán próbálkoztam vele. A múzeum összes festménye ugyanis, elérhető a múzeum weboldalán.

Az élmény leírhatatlan, ez az a múzeum amit mindenkinek látnia kellene, minimum egyszer. Az otthoni kiállítások, a nyomába sem érnek, olyan mennyiségű és minőségű festménycsodák vannak kiállítva, hogy az embernek tátva marad a szája. Letaglózó, egységes, mégis minden kép más, hihetetlen sors, tele tragédiával, ez jelenik meg szinte minden Van Gogh képen, egy ember aki a folyamatos fejlődésre tette fel a voksát, a legnagyobb mentális csatái közepette is. Olyan erőt sugárzott, az egész hely és a festő hihetetlen életútja, amit még nagyon sokáig magammal fogok hordozni. A sors csak 37 évet engedélyezett neki, de felér kettővel amit alkotott.

Bedankt meneer Van Gogh!

Ha van kedvetek, legyetek tagjai a Facebook oldalamnak ill. csoportomnak, Kreatív Ünnepnapok néven fut és sok jó ötlettel várok mindenkit.

Kreatív napokat kívánok mindenkinek!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s